siparis@elazigmarket.com

0532 617 75 18
Üye Girişi
 

Kategoriler
 

Markalar
Köylü Malı
Akpa Şavak Peynirleri
Çeloğlu Peynirleri
Şavak Tulum Peyniri
Salamura Peynir
Elmar Yazılım
Possify
El Yapımı Yöresel
Velioğlu
BELEN
 

Cevizli Üzüm Orciği Yapımı

Orcik Nasıl Yapılır?

Orcik yapımında şilfoni veya ağın üzümü adı verilen üzümler tercih edilir

 

Üzümlerin ezilmesi suretiyle elde edilen üzüm suyu içerisine "bulamaç toprağı" adı verilen özel topraktan bir avuç ilave edilip kaynatılır. Bu üzüm suyu kaynarken üzerinde oluşan köpük kevgirle alınır. Şıra (üzüm suyu) leğene boşaltılır ve dinlendirilir. Beyaz toprak tortusunun kaldığı kazan iyice temizlendikten sonra dinlenmeye bırakılan şıra, bez torbada tekrar süzülür ve ateşe bırakılır.

LİVİNC DENEN KARIŞIM

Yeniden kaynamaya başlayan şıradan bir sitil (kova) alınır, soğumaya bırakılır. Diğeri kazanda kaynamaya devam eder. Soğumaya bırakılan şıra, özel bir ağaçtan yapılan çarpacakla sürekli karıştırılır. Böylece livinc adı verilen karışım hazırlanmış olur. Livinc tekrar kevgirden geçirilerek kaynamakta olan şıraya yavaş yavaş katılır ve bu hazırlanan malzememize de 'bulamaç' adı verilir.

CEVİZLER ORCİĞE BANDIRILIR

Bu arada 1 gün önceden suya atılan kabuklu cevizler kırılarak ipe geçirilir. 50 cm. boyundaki ağaca 15 cm. aralıklarla cevizli ipler bağlanır. Kaynamakta olan bulamaca batırılıp çıkarılır. Yarım saatlik fasıllarla aynı işlem 4 ya da 5 defa tekrar edilir ve orcik şeklini alır. 4-5 gün güneşte kurutulan orcik, artık hazır hale gelmiş olur. Köpük orciği yapılırken de bütün işlemler aynı şekilde yapılır, ancak ipe dizilmiş cevizin batırıldığı bulamaç ısıtılmaz ve işlem soğuk bulamaçla yapılır. Elazığ ve çevresinde "bastuh" adıyla da bilinen pestil üzüm, dut ve erikten yapılmaktadır. Üzüm ile yapılana "bağ bastuğu", dut ile yapılana "dut bastuğu" ve erikten yapılana da "eşgili bastuğ" adı verilir.

YAPILIŞI:

Üzüm veya dut, gözenekli çuval içerisine konulur, hemen her köyde bulunan ve çoğunlukla ortaklaşa kullanılan "şilkem taşları" üzerinde kuvvetli şekilde sıkılır ve şırası çıkarılır. Daha sonra yörede özel olarak çıkartılan beyaz renkli bir avuç "beyaz toprak" ilave edilerek iyice karıştırılır ve dinlenmeye bırakılır. Toprakla mayalanmış bu sıvı, bir başka kaba dökülerek "toprağın" tortu kısımlarından arındırılır ve kaynatılmak üzere kazanla ateşe bırakılır ve azar azar un ilave edilirken, sürekli karıştırılır ve olabildiğince sıvı bir bulamaç elde edilmeye çalışılır. Bu bulamaç damlarda ve rüzgara karşı korunaklı yerlerde hazırlanmış "hasavan" adı verilen bezler üzerine serilir ve kurumaya bırakılır. Hasavan üzerinde kuruyan pestil, hasavanın arka yüzünün ıslatılması suretiyle çıkarılır ve kalıplar halinde aralarına un serpilerek  tenekelerde saklanır. ve hizmetinize sunulur......

Sayfalar
İletişim
Gizlilik ve Güvenlik
Satış Sözleşmesi
Garanti ve İade Koşulları
Teslimat Koşulları
Tulum Peyniri Yapımı
Karakovan Balı Nedir?
Cevizli Üzüm Orciği Yapımı
Dut Pekmezi Nasıl Yapılır?
Üzüm Pekmezi Nasıl Yapılır?
Koyun Peyniri Nasıl Yapılır?
Keçi Peyniri Nasıl Yapılır?
Mesafeli Satış Sözleşmesi
Üyelik Sözleşmesi
Hakkımızda
Derili Tulum Peyniri
Deneme Sayfa
 

Döviz Kurları
 
Alış
Satış
32,4
32,5
34,8
34,8
 

Hakkımızda - Banka Hesapları - Mesafeli Satış Sözleşmesi - Üyelik Sözleşmesi - Gizlilik Sözleşmesi - Garanti ve İade Koşulları
 
Copyright ©2005 Elazığ Market